Buitenbeentjes

Deze column verscheen ook in de Noordwijker van 11-9-2018.


Jaren geleden leerde ik ze kennen als ‘Ulgly Foods’. Tegenwoordig worden ze meer liefkozend Grappige Groente, Kromkommers, Buitenbeentjes en Hete Zomer Oogst genoemd. Ik heb het over groente en fruit met afwijkende vormen, afmetingen en kleur. Tien jaar geleden kwamen deze nog amper in de schappen terecht. Nu zijn er steeds meer winkels die ze verkopen. Meestal onder een andere naam en voor een lagere prijs dan de groente en fruit met reguliere vormen, afmetingen en kleur. Wat biedt jouw supermarkt hierin aan?

Wereldwijd wordt er voldoende voedsel geproduceerd om iedereen op aarde te voorzien van voldoende goede voeding. Toch hebben ongeveer 795 miljoen mensen onvoldoende eten voor een gezond en actief leven. Qua smaak en voedingswaarde is er niets mis met de afwijkende groente en fruit. Beter dus om deze niet te verspillen. Door deze producten te kopen zorg je direct voor minder voedselverspilling en geef je een signaal af dat je best een kleine paprika op kromme wortel wilt.
Dat signaal is heel belangrijk. Zeker nu. Door de warme, droge zomer is veel groente en fruit anders van formaat, vorm en kleur dan andere jaren. Afgelopen juli oogstte een boer in Zeeland 60.000 pruimen van 35 millimeter doorsnede, welke hij niet zo aan de supermarkten kon verkopen omdat de minimale maat volgens de specificaties 38 millimeter is. Begin augustus kon een boer zijn bloemkolen niet kwijt, omdat die te geel en te klein waren. 6.000.000 snacktomaatjes waren gaan rimpelen door de warmte, waardoor ze niet meer geschikt werden geacht voor de verkoop. Door de warme, droge zomer zullen de komende tijd ook de oogsten van bijvoorbeeld appels, peren, paprika’s, uien, ijsbergsla en aardappels veel buitenbeentjes bevatten. 
Albert Heijn, Dirk en Vomar geven aan, waar nodig, in overleg met hun vaste leveranciers de specificaties aan te passen. We zullen de komende tijd dus mogelijk kleinere appels in de schappen zien en meer paprika’s met blosjes. Die wellicht zelfs iets duurder zijn dan andere jaren. Groente en fruit zijn natuurproducten. En de oogsten zijn nu anders. Het is aan ons als consument om dit te accepteren en te omarmen. Wanneer wij dat doen, stellen de supermarkten de marges misschien wel definitief bij. En wordt er structureel minder voeding verspild. Een supermarkt vult haar schappen met producten die goed verkopen. De verandering ligt bij ons, consumenten.

Mijn eerder verschenen columns in de Noordwijker