Onze kleine dame is al vanaf jongs af aan dol op broccoli. Groene boompjes, zoals wij dat thuis noemen. Mogelijk heeft dat te maken met dat we haar al vanaf 6 maanden vooral veel soorten groentes geven. Ik hoop het en dat dat dan ook zo bij de volgende dame gaat werken. Deze broccolisoep met weinig calorieën eten mijn man en ik ook graag.
Eet je deze soep bij de lunch, dan kom je makkelijker aan je behoefte van 250 gram groente per dag. Lees hier meer tips om voldoende groente te eten.
Eet je deze soep bij de lunch, dan kom je makkelijker aan je behoefte van 250 gram groente per dag. Lees hier meer tips om voldoende groente te eten.
Een gezonde keuze in de winter
Broccoli bevat relatief veel foliumzuur (vitamine B11), vitamine C en vitamine E. Vitamine C is goed voor je weerstand. Vooral in de wintermaanden, wanneer we de vitamine C uit ons zomerfruit missen en griepvirussen juist heersen, is broccoli daarom ook een hele gezonde keuze. De broccoli komt dan vooral uit Frankrijk en Spanje en heeft een relatief lage milieu-afdruk. De stronken van broccoli kun je ook eten. Zonde om weg te gooien.
Voedingswaarde
Een grote kom van deze soep (300 ml) levert 403 kcal. Daarmee krijg je 67% van je dagelijkse vitamine C behoefte binnen, 88% van dagelijkse behoefte aan vitamine E en 38% van je dagelijkse behoefte aan foliumzuur.
Tip: zit je hoog in je zoutinname. Wen aan minder zout en gebruik 1,5 bouillon blokje om 1 liter bouillon mee te maken.
Dit heb je nodig voor 4 grote kommen soep
300 g broccoli, in stukjes
300 g courgette, in stukjes
300 g aardappels, in stukjes
½ grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
4 el zonnebloemolie
1 liter groentebouillon
8 zongedroogde tomaten, in stukjes
2 el Parmezaanse kaas, geraspt
2 el pijnboompitten, geroosterd
300 g courgette, in stukjes
300 g aardappels, in stukjes
½ grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
4 el zonnebloemolie
1 liter groentebouillon
8 zongedroogde tomaten, in stukjes
2 el Parmezaanse kaas, geraspt
2 el pijnboompitten, geroosterd
Zo maak je het
Fruit de gesnipperde ui in de zonnebloemolie glazig.
Voeg de blokje aardappel en de uitgeperste knoflook toe en bak even mee.
Voeg de bouillon, de broccoli en de courgette toe.
Laat dit doorkoken totdat alle ingrediënten gaar zijn.
Pureer de soep met een staafmixer.
Voeg Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten en stukjes zongedroogde tomaat toe als garnituur.
Voeg de blokje aardappel en de uitgeperste knoflook toe en bak even mee.
Voeg de bouillon, de broccoli en de courgette toe.
Laat dit doorkoken totdat alle ingrediënten gaar zijn.
Pureer de soep met een staafmixer.
Voeg Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten en stukjes zongedroogde tomaat toe als garnituur.
Tip: vries de soep in porties in, om te eten bij de lunch. Zo kom je makkelijker aan je 250 gram groente per dag.